Як зберігати зерно

Як правильно зберігати зерно

Як правильно зберігати зерно фотоГоловною причиною псування зерна є відсутність контролю за температурою.

Відсутність строгого контролю за температурою викликає переміщення вологи від однієї частини маси зернових до іншої, де вона може акумулюватись і викликати псування зерна. Хоча переміщення вологи може трапитися в будь-який час, коли температура відрізняється у різних частинах сховища, найкритичніший час виникає тоді, коли тепле зерно зберігається при холодній зимній температурі.

Зазвичай зерно закладається на збереження, коли його температура 10-25 0С, а іноді і вище. Сховище з зерном містить 30-60% повітря і це повітря, оточуюче зерно такої ж температури, як і зерно.

До пізньої осені чи ранньої зими середня температура знижується до – 5 0С і нижче. Це падіння температури викликає охолодження зерна і повітря поряд зі стінами сховища. Так як зерно має достатньо високі ізолюючі властивості, більша частина зерна і повітря у центрі сховища залишаються приблизно такої ж температури, як і коли його поклали на зберігання.

Ці відмінності в температурі викликають поступове переміщення вологи і повітря. Ця природна циркуляція повітря називається конвекційними потоками.
Конвекційні потоки развиваються в результаті того, що повітря і зерно біля стін сховища були холодними.
Охолодження робить повітря важчим і воно осідає ближче до підлоги сховища. Коли повітря рухається нижче, а потім до центру сховища, воно стає тепліше, меньш густим і більш легким. Це змушує повітря підніматись через тепле зерно і його температура зростає. Коли зростає температура повітря, його здатність втримувати вологу зростає, і воно починає абсорбувати невелику кількість вологи.

Повільно рухаючись, повітря піднімається до більш холодного зерна зверху сховища, де повітря охолоджене. Частина вологи випадає в осад в зерно шляхом конденсації вологи на поверхні зерна і проникнення вологи всередину холодного зерна. Проблема переміщення вологи є першим свідченням того, що на поверхні зерна утворюється скоринка. Ця скоринка є тонким поверхньо зернистим прошарком, котрий трохи вологий, слизовий і липкий. Іноді зерна змерзаються чи злипаються разом.

Покриття зернин скоринкою передбачає досить серйозний процес псування. Це практично вірна ознака наявності небажаних температурних відмінностей у зерні.

Якщо відбувається покрыття скоринкою, поверхню треба очистити чи, в крайньому разі, видалити і негайно почати вентиляцію. Якщо верхня поверхня може бути герметизована, то серйозне псування небезпечно.
Часто, менше проблем з переміщенням вологи развиваються в серйозне псування тільки в період весняної відлиги. Волога може також переміщатись, коли холодне зерно зберігається у теплі чи жаркі місяці. Треба проводити перевірку внутрішньої сторони даху в холодні ранки на наявність конденсованої вологи чи льоду перед тим як сонце нагріє дах. Така конденсація вологи майже завжди є ознакою переміщення вологи і часто відображає поганий стан зерна. Не дивлячись на час зберігання зерна, головним правилом є підтримання температури зерна на рівні 15-20 градусів по Фаренгейту в середньому.

ВЕНТИЛЯЦІЯ ДЛЯ КОНТРОЛЮ ЗА ТЕМПЕРАТУРОЮ

Відсутність управління обертанням зерна достатньо довгий час — погане рішення, так як це викличе псування зерна. Замерзання зерна трохи зменшує потенціал псування, але воно не потрібне для добре підсушеного, вентильованого зерна. Внаслідок можливих проблем, замерзання зерна не прийнятно. Конденсація під час вентиляції може бути проблемою в охолоджуваному зерні. Може виявитись склданим зігріти зерно весною без замерзання конденсації. Змерзлі шматки зерна перекривають нагріваючі цикли. Взимку використовуйте при замерзлому зерні віялки тільки з відносно сухим повітрям, котре такої ж температури як зерно, або більш холодне.
Навесні починайте нагрівати зерно як тільки температура стане на 10 градусів вище ніж температура зерна, щоб уникнути конденсації і замерзання. Сильный повітряний потік має перевагу, так як швидкий нагрів звільняє від необхідності вентиляції в непідходящу погоду.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ І РОБОТА З ЗЕРНОМ

Спостерігайте за сухим зерном під час зберігання щотижнево на протязі критичних осінніх і весняних місяців, коли температура повітря зовні швидко змінюється, а також на протязі літа. Також перевіряйте один раз у два тижні взимку. Встановіть регулярний день тижня і час дня для перевірки зерна, щоб не забути.

Спостерігайте за зерном, залазячи в сховище. Якщо ви заповнили сховище до даху, продайте або з'їжте стільки зерна, щоб ви мали змогу вільно потрапити на поверхю зерна. Ви шукаєте маленькі зміни, котрі є індикаторами майбутніх проблем. Перевірте поверхню на ознаки появи скоринки — вологе, липке чи змерзле зерно. Спостерігайте за дахом — за наявністю ціжї чи минулої конденсації. Просуньте руку в зерно і перевірте, чи можете ви виявити якесь нагрівання.

Наберіть жменю зерна на глибині руки і з поверхні, і перевірте на запахи плісняви. Ввімкніть віялку, щоб понюхати виходяче з неї повітря.

В кожному сховищі тримайте міцний прут маленького діаметру. Застроміть його в масу зерна в центрі і водьте до сторін. Відчуйте які-небудь тверді чи вологі ділянки. Залишіть прут встромленим в зерно, коли будете йти і прив'яжіть його до даху. Швидко висмикніть його в наступний раз, коли будете перевіряти і спробуйте встановити, відчуваєте ви якесь тепло, чи ні.

Коли зерно було охолоджено, ввімкніть вентилятор, щоб понюхати виходяче зі сховища повітря на наявність поганих запахів, вихідних від зерна, котре може почати псуватись. Коли ви вмикаєте вентилятор, виберіть ясний день, коли повітря і зерно приблизно однакової температури.

Кращє закривати чим-небудь вентилятор, коли ви не вентилюєте, щоб перешкодити рух повітря, котре викликається природнім ефектом тяги у высоких сховищах. Також це покрыття перешкоджає доступ домашніх тварин і гризунів.
Якщо для охолодження маленьких гарячих ділянок необхідна додаткова вентиляція, ввімкніть вентилятор, якщо тільки повітря зовні не більше ніж на 10 градусів тепліше зерна. Якщо необхідно, ввімкнути вентилятор протягом теплої частини дня. Якщо відбувається серйозне нагрівання, використовуйте вентилятор вдень і вночі, недивлячись на погоду і температуру, до тих пір, поки нагрівання не припиниться.
Якщо нагрівання не може бути припинено, вашою кращою дією буде перемістити зерно для сушки, чистки чи продажу.
В минулому оператори елеваторів перекладали зерно з одного сховища в інше, щоб зрівноважити температури, охолодити зерно і змішати маси зерна. І хоч переміщення зерна ефективно перешкоджає переміщенню вологи і руйнує гарячі скупчення, для нього необхідні пусте сховище, час і праця. До того ж внаслідок цього пошкоджується велика кількість зерна.
Сучасне зберігання зерна використовує вентиляцію для контролю за температурою зерна. Вентиляція змушує повітря рухатись крізь зерно тривало чи з перервами. Вентиляція не підсушить, хоча деякі зміни вологості і відбуваються разом з змінами температури. Вентиляція може бути використана, щоб підтримати якість вологого зерна і охолодити гаряче зерно після сушки. Використовуйте вентиляцію для охолодження зерна восени, щоб у центрі сховища не було теплого зерна, а також щоб  зігріти зерно навесні, якщо ви хочте продовжити зберігання в жаркі літні місяці.

ШВИДКІСТЬ ПОВІТРЯНОГО ПОТОКУ ВЕНТИЛЯЦІЇ

Сприятлива швидкість вентиляції для зберігання зазвичай варіюється від 10м3 повітря в годину на одну тону і більше в сховищах пристосованих для швидкого охолодження чи сушки зерна до 5м3/год/т для фермерських сховищ, з більш високими швидкостями для нових сховищ.
Об'єм вентиляції для певного зберігання залежить від виду сховища, системи розподілу повітря, бажаного вмісту вологи і процедур керування. Час одного охолоджуючого чи нагріваючого циклу залежить від швидкості вентиляції і пори року.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ І РОБОТА З ЗЕРНОМ

Спостерігайте за сухим зерном під час зберігання щотижнево на протязі критичних осінніх і весняних місяців, коли температура повітря зовні швидко змінюється, а також на протязі літа. Також перевіряйте один раз у два тижні взимку. Встановіть регулярний день тижня і час дня для перевірки зерна, щоб не забути.

Спостерігайте за зерном, залазячи в сховище. Якщо ви заповнили сховище до даху, продайте або з'їжте стільки зерна, щоб ви мали змогу вільно потрапити на поверхю зерна. Ви шукаєте маленькі зміни, котрі є індикаторами майбутніх проблем. Перевірте поверхню на ознаки появи скоринки — вологе, липке чи змерзле зерно. Спостерігайте за дахом — за наявністю ціжї чи минулої конденсації. Просуньте руку в зерно і перевірте, чи можете ви виявити якесь нагрівання.

Наберіть жменю зерна на глибині руки і з поверхні, і перевірте на запахи плісняви. Ввімкніть віялку, щоб понюхати виходяче з неї повітря.

В кожному сховищі тримайте міцний прут маленького діаметру. Застроміть його в масу зерна в центрі і водьте до сторін. Відчуйте які-небудь тверді чи вологі ділянки. Залишіть прут встромленим в зерно, коли будете йти і прив'яжіть його до даху. Швидко висмикніть його в наступний раз, коли будете перевіряти і спробуйте встановити, відчуваєте ви якесь тепло, чи ні.

Коли зерно було охолоджено, ввімкніть вентилятор, щоб понюхати виходяче зі сховища повітря на наявність поганих запахів, вихідних від зерна, котре може почати псуватись. Коли ви вмикаєте вентилятор, виберіть ясний день, коли повітря і зерно приблизно однакової температури.

Кращє закривати чим-небудь вентилятор, коли ви не вентилюєте, щоб перешкодити рух повітря, котре викликається природнім ефектом тяги у высоких сховищах. Також це покрыття перешкоджає доступ домашніх тварин і гризунів.
Якщо для охолодження маленьких гарячих ділянок необхідна додаткова вентиляція, ввімкніть вентилятор, якщо тільки повітря зовні не більше ніж на 10 градусів тепліше зерна. Якщо необхідно, ввімкнути вентилятор протягом теплої частини дня. Якщо відбувається серйозне нагрівання, використовуйте вентилятор вдень і вночі, недивлячись на погоду і температуру, до тих пір, поки нагрівання не припиниться.
Якщо нагрівання не може бути припинено, вашою кращою дією буде перемістити зерно для сушки, чистки чи продажу.

Пам'ятайте, краще продати зерно з меншими проблемами зберігання за низькими цінами, ніж дозволити йому повністю зіпсуватися!