Зберігання зерна

Зберігання зерна в компанії ЗКС фото

Найголовнішою причиною поганого зберігання зерна та його псування є відсутність контролю за температурою. Це викликає переміщення вологи від однієї частини маси зернових до іншої, де вона може акумулюватися і викликати псування зерна. Хоча переміщення вологи може трапитися в будь-який час, коли температура відрізняється в різних частинах сховища, найкритичніший момент виникає, коли тепле зерно зберігається при холодній зимовій температурі.

Зерно зазвичай закладається на зберігання з власною температурою 10-25 °С, а іноді і вище. 

До пізньої осені або ранньої зими середня температура знижується до - 5 °С і нижче. Це падіння температури викликає охолодження повітря і зберігання зерна поруч зі стінами сховища ускладнюється. Так як зерно володіє досить хорошими ізолюючими властивостями, велика частина зерна і повітря в центрі сховища залишаються приблизно тієї ж температури, як і коли його поклали на зберігання.

Ці відмінності в температурі викликають повільне пересування вологи і повітря. Така природна циркуляція повітря називається конвекційними потоками. Вони розвиваються в результаті того, що повітря і зерно знаходиться близько до стін сховища. Охолодження робить повітря важчим, і воно осідає ближче до підлоги сховища. Коли повітря рухається нижче, а потім до центру сховища, воно стає теплішим, менш щільним і легшим. Це змушує повітряні потоки підніматися через тепле зерно, і його температура зростає. Коли збільшується температура повітря, можливість утримувати вологу росте, і воно починає абсорбувати невелику кількість вологи.

Повільно повітря піднімається до більш холодного зерна нагорі сховища, де температура нижча. Частина вологи випадає в осад у зерно шляхом конденсації вологи на поверхні зерна і проникнення вологи всередину холодного зберігання зерна. Проблема переміщення вологи є першим свідченням того, що на поверхні зерна утворюється кірка. Вона є тонким поверхневим зернистим шаром, який трохи вологий, слизовий і липкий. Іноді при зберіганні зерна змерзаються або злипаються разом.

Покриття зерен кіркою пророкує досить серйозний процес псування. Це практично вірна ознака наявності небажаних температурних відмінностей в зерні. Якщо відбувається покриття кіркою, поверхня повинна бути очищена або, в крайніх випадках, видалена, і негайно слід розпочати вентиляцію.

Волога може також переміщатися, коли холодне зерно зберігається в теплі або спекотні місяці року. Потрібно проводити перевірку внутрішньої сторони даху в холодні ранки на наявність конденсованої вологи або льоду перед тим, як сонце нагріє дах. Така конденсація вологи майже завжди є ознакою переміщення вологи і часто відбиває поганий стан зберігання зерна. Незважаючи на час зберігання зерна, головним правилом є підтримання температури на рівні 15-20 °С.

ЗБЕРІГАННЯ ЗЕРНА З ВЕНТИЛЯЦІЄЮ ДЛЯ КОНТРОЛЮ ЗА ТЕМПЕРАТУРОЮ

Якщо зерно довгий час не провітрюється - це викликає його псування. Замерзання зерна трохи зменшує потенціал псування, але це погано для добре висушеного, вентильованого зерна. Через можливі негативні наслідки замерзання зерна небажане. Конденсація під час вентиляції може бути проблемою в охолоджуваному зерні. Ймовірне виникнення ситуації, коли важко зігріти зерно навесні без замерзання конденсації. Шматки зернових, що замерзли, перекривають нагрівальні цикли. Взимку використовуйте при замерзлому зерні віялки тільки з відносно сухим повітрям, яке таке ж або більш холодне за температурою, ніж зерно.

Навесні починайте нагрівання зерна, як тільки температура стане на 10 °С  вищою, ніж температура зерна, щоб уникнути конденсації і замерзанняі. Сильний повітряний потік має перевагу, так як швидке нагрівання звільняє від необхідності вентиляції в невідповідну погоду.

ШВИДКІСТЬ ПОВІТРЯНОГО ПОТОКУ ВЕНТИЛЯЦІЇ ПРИ ЗБЕРІГАННІ ЗЕРНА

Хороша швидкість вентиляції для зберігання зазвичай варіюється від 10 м3 повітря в годину на одну тонну і більше в сховищах, пристосованих для швидкого охолодження або сушки зерна до 5 м3/год/т для фермерських сховищ з більш високими швидкостями для нових сховищ.

Обсяг вентиляції для певного зберігання залежить від виду сховища, системи розподілу повітря, бажаного змісту вологи і процедур управління. Час одного циклу охолодження чи нагріву залежить від швидкості вентиляції і пори року.

ЗБЕРІГАННЯ, СПОСТЕРЕЖЕННЯ І СПОСОБИ ПЕРЕВІРКИ СТАНУ ЗЕРНА

Спостерігайте за сухим зерном при зберіганні щотижня протягом критичних осінніх і весняних місяців, коли температура повітря зовні швидко змінюється, а так само протягом літа. Взимку перевіряйте один раз в два тижні. Встановіть регулярний день тижня і час дня для перевірки зерна.

Спостерігайте за зерном, залазячи в зерносховище. Якщо ви заповнили сховище до даху, продайте або використайте стільки зерна, щоб можна було без перешкод потрапити на поверхню зерна. Звертайте увагу на найменші зміни, які є індикаторами майбутніх проблем. Перевірте поверхню на ознаки появи кірки – зерно стає вологим, липким, змерзається. Спостерігайте за дахом – чи була або є зараз конденсація. Просуньте руку в зерно і перевірте, чи можете ви знайти будь-який нагрів.

Наберіть жменю зерна на глибині руки від поверхні і перевірте на запахи цвілі. Увімкніть віялку, щоб понюхати, який із неї запах повітря.

У кожному сховищі тримайте міцний прут маленького діаметру. Вставте його в масу зерна в центрі і водіть до сторін. Відчуйте які-небудь тверді чи вологі ділянки. Залиште прут в зерні, коли будете йти, і прив'яжіть до даху. Швидко витягніть його в наступний раз, коли будете перевіряти, і спробуйте встановити, чи відчуваєте якесь тепло.

Коли зерно вже охолоджено, ввімкніть вентилятор, щоб понюхати повітря зі сховища на наявність поганих запахів. Вентилятор потрібно включати в ясний день, коли повітря і зерно приблизно однієї температури. Але такий день не завжди може випасти на обраний вами регулярний день перевірки, і може бути не завжди можливо включати вентилятор, коли ви перевіряєте стан зерна.

Краще закривати чим-небудь вентилятор, коли ви не вентилюєте, щоб запобігти руху повітря, яке викликається природним ефектом тяги в високих сховищах. Також це покриття запобігає доступ домашніх тварин і гризунів.

Якщо для охолодження маленьких гарячих ділянок необхідна додаткова вентиляція, ввімкніть вентилятор. При цьому температура повітря зовні має бути не більше, ніж на 10 градусів вищою температури зерна. При необхідності ввімкніть вентилятор протягом теплої частини дня. Якщо відбувається серйозне нагрівання, використовуйте вентилятор вдень і вночі, не дивлячись на погоду і температуру, до тих пір, поки нагрів не припиниться.

Якщо нагрівання не може бути зупинено, вашим найкращим рішенням буде перемістити зерно для сушіння, чищення або продажу.

У минулому оператори елеваторів перекладали зерно з одного сховища в інше, щоб врівноважити температури, охолодити зерно і змішати його маси. Переміщення зерна ефективно перешкоджає переміщенню вологи і руйнує гарячі скупчення, але для нього необхідні пусте сховище, час і праця. До того ж через це пошкоджується велика кількість зерна.

Сучасне зберігання зерна використовує вентиляцію для контролю над температурою зерна. Вона змушує повітря рухатися крізь зерно тривалий час чи з перервами. Вентиляція не сушить, хоча деякі зміни вологості і відбуваються разом зі змінами температури. Вентиляція може бути використана, щоб підтримати якість вологого зерна і охолодити гаряче зерно після сушки. Використовуйте вентиляцію для охолодження зерна восени, щоб в центрі сховища не було теплого зерна, і так само, щоб зігріти зерно навесні, якщо ви хочете продовжити зберігання в спекотні літні місяці.

Пам'ятайте, краще продати зерно з меншими проблемами зберігання за низькими цінами, ніж дозволити йому повністю зіпсуватися!